Kodlama ve Robotik uygulamalarında eğer laptop ya da masaüstü bilgisayar kullanıyorsak klavye ve fare kullanımı kaçınılmazdır. Özellikle tablet ve telefon gibi dokunmatik aygıtlara alışmış olan çocuklarda bu geçiş zor olabilmektedir. Bu yazımda temel bazı kullanımlardan söz edeceğim.
- Fare(Mouse): (sağ elini kullanan birine göre)
Bilgisayar ekranında ya da çalıştırılan herhangi bir programın arayüzündeki (ekrandaki yerleşiminde) nesnelere yada simgelere ulaşabilmek, seçebilmek ya da işlem yapabilmek için fare gereklidir. Farelerin birçok çeşidi olsa da basit yapıdaki bir farede sol tuş, sağ tuş, tuşlar ortasında bir çark vardır. Sol tuş tıklaması seçimleri ya da gerekli işaretlemeleri yapmayı sağlarken, sağ tuş seçili nesne ya da alan ile ilgili yardımcı menü açmamızı sağlar. Ortadaki çark ile kaydırma, büyültme-küçültme, vb işlemler yapılabilmektedir. Ancak Farenin bu tuşlarının özellikleri o anda kullanıldığı programa göre özelleştirilmiş olabilir. (Örneğin: Tinkercad 3D tasarım programında sağ tuş basılı tutularak fare hareket ettirilirse çizim değişik açılardan incelenebilir.) Şu ipucu olarak her zaman aklımızda olmalıdır, Sağ tuşa nerede neyin üzerinde tıklarsak ona ilişkin bir yardımcı menü açar. Her zaman her menü ya da seçeneği ezberleyemeyebiliriz. İşte bu yüzden sağ tuş önemli bir yardımcımızdır. Ayrıca fare ile sürükle bırak yöntemi ile birçok işlemler yapılabilir. Blok kodlama da yoğunlukla kullandığımız gibi. - Klavye:
Yazı ve rakamları yazabilmekten ziyade bazı yapışkan tuşlar dediğimiz tuşlar ile bazı işlemleri yapabilmek veya daha kolayca yapabilmektir önemli olan. Ya da silme tuşlarının farklı işler içinde kullanılabilmesidir. Bunlardan bazılarını örneklerle anlatalım. Delete tuşu masaüstü ya da herhangi bir programda seçili nesneyi siler. Delete tuşu metinsel işlemlerde kullanılıyorsa imleçten sonrasını silmeye yarar. Backspace ise imleçten önceki karakterleri siler. Şu da unutulmamalıdır ki yazılarda boşluk da bir karakterdir 🙂 iki yazı ya da satır arasındaki açıklığı silme tuşlarıyla alabiliriz. Büyük harf yazmak istediğimizde “Shift” (Üst karakter) tuşuna bir parmağımız basılı iken diğer bir parmağımızla harfe basabiliriz. Sürekli büyük harf yazmak istediğimiz de “Caps Lock” tuşu basılıp sonra yazıya devam edebiliriz. “Shift” (Üst Karakter) tuşu aynı zamanda adı gibi üst daha doğrusu sol üst köşedeki simgeleri tuşlamak için kullanılabilinir. Örneğin 4 rakamına Shift ile basarsak (Shift + 5) ” %” işareti çıkar. tuşlar üzerindeki sağ tarafındaki yani genelde sağ alt köşede bulunan simgeler için “AltGr” yapışkan tuşu kullanılır. Örneğin (AltGr + 8) bize ” [ ” simge ya da işaretini çıkarır. Bunların yanında Kısayol tuşları ya da görevleri de vardır. “CTRL + A” ortamdaki tüm nesne ya da yazıları seçer. “CTRL + V” kesilen ya da kopyalanan nesneleri, yazıları istenilen yere yapıştırır. Bunlara benzer farklı programlarda kullanılan birçok tuş kombinasyonuna ulaşmak mümkün.